Hundfysioterapi

 

 

Hundfysioterapi kan innebära en rad olika behandlingar. Det som ligger i fokus är läran om muskler, leder och skelett och eftersom hundens liv innebär ständiga påfrestningar just på detta, så kan hundfysioterapin hjälpa till genom att återge musklerna dess maximala funktion. En hundfysioterapeut kan sägas vara en sjukgymnast för hundar.

Alla hundar behöver hundfysioterapi. Hundar som tävlar på

elitnivå sliter naturligtvis extra mycket på muskler, leder och skelett och behöver därför regelbunden rehabilitering som vilken elitgymnast som helst. Men även den vanliga sällskapshunden kan få problem. Kanske för att vi är dåliga på att låta hunden värma upp och trappa ner inför och efter den springer löst, eller för att vi frivilligt eller ofrivilligt rycker och drar i kopplet, eller för att vi använder halsband som kan skada hunden.

 

En hundfysioterapeut ställer inga veterinärmedicinska diagnoser men samarbetar ofta med veterinär för optimal behandling. Om hunden är sjuk ska den till veterinär, men om veterinären bedömer problemen som exempelvis muskulära kan det vara värt ett besök hos en hundfysioterapeut.

 

Efter operationer i rörelseapparaten är det en självklarhet att använda fysioterapi för att hunden ska återfå normalt rörelsemönster och styrka. Andra exempel kan vara hundar med HD, artros, diskbråck, nervskador, viss förlamning där fysioterapeuten kan ge smärtlindring och snabbare läkning.

 

Att regelbundet gå igenom hunden hos en fysioterapeut kan hjälpa hunden att undvika onödig smärta, då muskelknutar och bristningar kan upptäckas i tid och omedelbart ges behandling.

 

Plötsliga beteendeförändringar kan bero på smärta och många problembeteenden tar sin början just på grund av smärta.

 

Äldre hundar kan bli hjälpta till ett rörligare liv. Alla hundar har rätt till en bättre hälsa.

 

 

 

 

 

www.piashundhalsa.se © 2010 • Västra Esplanaden 13, Sävsjö • 073-5139930 • piaspecial@hotmail.com

Företaget innehar F-skattsedel

www.piashundhalsa.se